Zdražení plynu – domácnosti utíkají k levnějším dodavatelům

Vlna zdražování zemního plynu nebyla poslední. V podzimních měsících postupně zdražila nebo zdraží dodávky domácnostem většina dodavatelů.

Podle analýzy magazínu Vpenize.cz se ceny plynu zvýšily od léta o 4,5 procenta, od začátku roku tedy o 13,8 procenta. Rozdílů v cenách si všímají i zákazníci, počet změn dodavatelů trhá veškeré rekordy.

Ceny rostou kvůli dolaru a burze

Růst cen plynu má objektivní příčiny: oslabení koruny vůči americkému dolaru a vývoj ceny plynu na burzách. „Ceny pro 4. kvartál roku 2011 jsme zvýšili vzhledem ke zvýšení našich vstupů,“ sdělil obchodní ředitel společnosti dodávající plyn.

I my jsme ve většině míst od listopadu zdražili, ale zároveň zachovali bez skrytých poplatků svůj cenový odstup 8 procent od dominantních dodavatelů,“ vysvětlil tiskový mluvčí další společnosti.

Každý den změní dodavatele tisíc domácností

Změna dodavatele plynu může přinést domácnostem úsporu několik tisíc korun ročně. Jak vyplývá ze srovnání magazínu Vpenize.cz, v minulosti byl rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší nabídkou pro modelovou domácnost v rodinném domě, která zemním plynem topí, téměř 10 tisíc korun.

Pro domácnost v bytě, jež na zemním plynu vaří a ohřívá s ním vodu, byl pak rozdíl v cenách skoro tři tisíce korun. „Rozdíly v cenách dodavatelů se nyní mohou lišit až o čtvrtinu,“ sdělila analytička webu Vpenize.cz.

Hlavní motivací ke změně dodavatele je cena. Zákazníci stále častěji přecházejí za výhodnějšími nabídkami, zejména v období, kdy je ohlášeno další zdražování,“ prozradila. To dokazují i oficiální statistiky: od ledna do června 2011 změnilo svého dodavatele plynu více než 144 000 odběratelů, a jen za období červenec až září 2011 se k tomuto kroku rozhodlo přes 98 000 domácností!

Dodavatelé také často své ceníky mění. Jaká je například cena plynu Innogy nebo třeba MND plyn.

Jak se určují ceny zemního plynu?

Zemní plyn je důležitým zdrojem energie, který pomáhá napájet domácnosti, podniky a továrny. Je to také komodita, se kterou se obchoduje na otevřených trzích a jejíž cena kolísá v závislosti na tržních podmínkách. Proto pochopení toho, jak se cena zemního plynu určuje, může spotřebitelům pomoci zjistit, co mohou očekávat, pokud jde o účty za palivo.

Cena zemního plynu je do značné míry určována nabídkou a poptávkou. Pokud je po komoditě vysoká poptávka, ale nabídka je omezená, bude cena zemního plynu vysoká. Pokud je naopak nabídka bohatá a poptávka nízká, bude cena zemního plynu nízká. Kromě toho cenu zemního plynu ovlivňují také náklady na těžbu, úroveň zásob, povětrnostní podmínky a také geopolitické faktory, jako je stabilita zemí Blízkého východu, které produkují velké množství ropy a zemního plynu.

Cenu zemního plynu mohou ovlivnit také sezónní změny, například když zimní měsíce zvyšují poptávku po zemním plynu pro potřeby vytápění. V takovém případě lze očekávat zvýšení cen, protože lidé se snaží zásobit touto komoditou v očekávání chladnějších měsíců. Kromě toho jsou ceny ovlivněny také regionálními rozdíly. Například v pobřežních státech mohou být ceny zemního plynu vyšší v důsledku zvýšené poptávky z důvodu teplejšího počasí nebo ze strany podniků.

Cenu zemního plynu mohou ovlivnit také spekulace a zajištění. Spekulanti nakupují velké množství zemního plynu na základě očekávání vývoje trhu a snaží se vydělat na volatilitě cen. Na druhé straně mohou podniky využívat zajišťovací strategie, aby se ochránily před změnami cen. Například pokud podnik očekává, že cena zemního plynu v budoucnu vzroste, může nakoupit futures kontrakty, aby si cenu uzamkl a vyhnul se pozdějšímu placení vyšší ceny.

Stručně řečeno, cenu zemního plynu určuje řada faktorů, včetně nabídky a poptávky, nákladů na výrobu, úrovně zásob, povětrnostních podmínek a spekulací a zajištění. Je důležité tyto faktory znát, aby spotřebitelé a podniky mohli lépe plánovat a byli lépe informováni, pokud jde o ceny zemního plynu.

Historie zemního plynu

Zemní plyn se jako zdroj paliva používal po celou historii, ale skutečný rozkvět zaznamenal až v 19. století. Jeho přítomnost v surových, nevyužitých ložiscích poprvé zaznamenali starověcí učenci v Číně. Bublající vlastnosti zemního plynu byly v té době dobře známé a místní obyvatelé jej spalovali při náboženských slavnostech.

Zemní plyn se nakonec dostal do západního světa v 18. století. Přítomnost plynu byla zaznamenána při důlních pracích v německém městě Jever, kde bublal ze země a šířil štiplavý zápach. Brzy po tomto objevu se plyn často používal k osvětlení domácností, protože vydával stálé světlo.

Teprve v roce 1821, kdy William Hart vyvrtal ve Fredonii ve státě New York 60 stop dlouhý vrt, se zemní plyn začal prosazovat. Vrt se ukázal jako úspěšný a Fredonia se brzy stala vůbec prvním městem, kde byl zemní plyn získán. Lidé z celého okolí začali zemní plyn shromažďovat ve svých domech a využívat jej k různým účelům.

Postupem času průmysl zemního plynu pokročil natolik, že se začaly budovat plynovody. Města a obce poptávaly velké množství zemního plynu pro napájení svých domácností a pro pohon svého průmyslu. Aby byla uspokojena vysoká poptávka, probíhala rozsáhlá těžba. Tato síť potrubí se rychle rozšířila po celých Spojených státech a Evropě a stala se základem dnes známého plynárenského průmyslu.

Zemní plyn je nyní považován za spolehlivý a ekologický zdroj energie. V mnoha zemích je jedním z nejdůležitějších zdrojů energie. Jeho široké přijetí lze přičíst jeho hojnosti, cenové dostupnosti a snadnosti, s jakou jej lze využívat. V poslední době, kdy jsou obnovitelné zdroje energie stále dostupnější, slouží zemní plyn stále častěji jako záložní zdroj energie.

Historie zemního plynu, od jeho počátků, kdy bublal v nevyužitých ložiscích, až po to, že se stal nedílnou součástí světových energetických systémů, je pozoruhodná. Náš moderní život by bez tohoto úžasného paliva vypadal úplně jinak a budoucnost zemního plynu jako zdroje energie vypadá slibněji než kdy jindy.

Zajímavosti o zemním plynu

Málokdo si možná uvědomuje, jak úžasný je zemní plyn. Zemní plyn je víc než jen palivo, je to molekulární zázrak plný fascinujících faktů. Zde je několik nejzajímavějších a nejpoutavějších faktů o zemním plynu:

  • Zemní plyn je nejčistěji spalujícím fosilním palivem. Produkuje přibližně polovinu emisí oxidu uhličitého než uhlí a nevypouští žádnou síru ani rtuť. Zemní plyn významně přispívá ke snížení množství smogotvorných látek.
  • Zemní plyn je hlavní složkou mnoha plastů a dalších syntetických materiálů. Zemní plyn se používá k výrobě polymerů, z nichž se vyrábí pěnové izolace, umělé trávníky a další výrobky.
  • Zemní plyn je velmi univerzální. Lze jej používat k vytápění, chlazení, vaření i jako zdroj elektřiny. Často se používá v kombinaci s obnovitelnými zdroji energie, jako je solární nebo větrná energie, k vytvoření účinnější energie.
  • Zemní plyn je energeticky velmi účinný. K jeho výrobě je zapotřebí méně energie než k výrobě jiných paliv a jeho doprava je také ekonomická.
  • Zemní plyn má ve srovnání s jinými palivy nízký bod tání, takže je obzvláště vhodný pro vytápění domácností.
  • Mnohá potrubí používaná k přepravě zemního plynu jsou stovky let stará a používají se již po staletí.
  • Zemní plyn je vedlejším produktem rozkladu organických látek, jako jsou rostliny, zvířata a zbytky ropy a plynu.
  • Přibližně 60 procent zemního plynu vytěženého ve Spojených státech pochází ze severoamerických zdrojů.
  • Zemní plyn je bez zápachu. Zápach je do zemního plynu uměle přidáván, aby pomohl odhalit úniky.
  • Zemní plyn je hojným zdrojem energie a nachází se v mnoha částech světa. Jeho výroba je levná a je široce dostupný.

Zemní plyn je úžasným zdrojem energie a výkonným zdrojem pro mnoho průmyslových odvětví. Jeho všestrannost, schopnost čistého spalování a cenová dostupnost z něj činí ideální volbu pro komerční, průmyslové i obytné využití.

Kdy se používá zemní plyn?

Zemní plyn je jedním z nejefektivnějších dostupných zdrojů energie, pokud jde o napájení domácnosti. Nejenže je porovnání cen plynu s jinými palivy relativně čistý, ale je také cenově dostupný a snadno dostupný ve většině vyspělých zemí. Zemní plyn se hojně využívá k napájení domácností, k zajištění tepla, k vaření, a dokonce i k pohonu dopravy.

Jedním z hlavních důvodů, proč používat zemní plyn, je vaření. Zemní plyn hoří čistěji a efektivněji než jiné zdroje paliva, což z něj činí ideální palivo pro potřeby kuchyně. Zemní plyn je nejen relativně cenově dostupný, ale v porovnání s jinými zdroji paliva se také snadno instaluje a jeho používání v domácnosti je také jednodušší. Pokud si navíc nainstaluje domácnost plynovou troubu nebo sporák, bude mít k dispozici prakticky nekonečnou zásobu energie na vaření.

Další skvělou příležitostí, kdy zemní plyn využít, je vytápění domácnosti. Zemní plyn je skvělým zdrojem energie pro vytápění domova v zimních měsících. Vzhledem k tomu, že zemní plyn produkuje ve srovnání s jinými palivy mnohem méně emisí, je to ekologický způsob vytápění vašeho domova. Kromě toho může být zemní plyn pro vytápění domova mnohem cenově dostupnější ve srovnání s takovými palivy, jako je elektřina. Zemní plyn tak může pomoci ušetřit peníze za měsíční účty za energie.

V neposlední řadě se zemní plyn stává také oblíbeným zdrojem paliva pro pohon vozidel. Zemní plyn lze použít k pohonu osobních automobilů, dodávek, malých autobusů a dokonce i některých letadel. Zemní plyn je nejen cenově dostupnější než benzín, ale je také mnohem čistší než benzín, což je jeden z hlavních důvodů, proč se stává tak oblíbeným pro pohon vozidel.

Při používání zemního plynu je důležité se ujistit, že uživatel zná bezpečnostní požadavky a bezpečnostní opatření, která jej provázejí. Vzhledem k tomu, že zemní plyn je hořlavý, je nezbytné zajistit, aby spotřebiče na zemní plyn byly provozovány bezpečně a zodpovědně.

Celkově lze říci, že při správném používání může být zemní plyn skvělým zdrojem energie pro domácnost nebo vozidlo. Nejenže se jedná o účinný zdroj paliva, ale je také relativně cenově dostupný a čistší než jiné běžné zdroje paliva. Pokud se domácnost nachází v lokalitě, kde je zemní plyn dostupný, rozhodně stojí za zvážení jako možnost pohonu vaší domácnosti nebo vozidla.

Upozornění k CFD: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 51 až 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

© 2024 Vpenize.cz | Nakódoval Leoš Lang