Sazby D25d a D26d – pro ohřev vody a akumulaci

Je v domácnosti bojler nebo akumulační kamna? V takovém případě se domácnosti vyplatí sjednat si sazbu D25d nebo D26d. Jaké podmínky musíte splnit? Kolik můžete ušetřit?

Sazby elektřiny D25d a D26d patří mezi dvoutarifové sazby, kdy je proud v průběhu dne dodáván po určitou dobu ve vysokém tarifu (VT) a ve zbylém čase platí nízký tarif (NT). Podle toho je také účtována cena elektřiny – ve vysokém tarifu je vyšší a v nízkém tarifu nižší.

Díky nižší ceně v rámci nízkého tarifu je možné ušetřit i nemalé částky. Například pokud se doma ohřívá voda elektřinou a přejde se z nesprávně nastavené sazby D02d na sazbu D25d, může se tím ušetřit asi 20 procent nákladů za elektřinu. Pro sjednání sazby D25d nebo D26d je však nutné splnit určité podmínky.

Cena teplé vody – Praha se skládá ze dvou složek: stálá složka a proměnná složka. Stálá složka se hradí za připojení k soustavě zásobování teplem a je závislá na sjednaném výkonu. Proměnná složka se hradí za skutečně odebrané množství teplé vody a je závislá na ceně tepla.

D25d: Ohřev vody elektřinou

Tato sazba je určena pro domácnosti, které elektřinou ohřívají vodu. Podmínkou je, že musí mít řádně instalovaný elektrický akumulační spotřebič pro ohřev užitkové vody (bojler). Při odběru musí také zajistit technické blokování akumulačních spotřebičů po dobu platnosti vysokého tarifu.

Splnění těchto podmínek dokládá žadatel revizní zprávou. Jejich kontrolu pak provede technik z příslušné distribuční společnosti při zapojení Hromadného dálkového ovládání (HDO).

  • Díky revizní zprávě se prokáže, že elektrické zařízení připojené na distribuční soustavu splňuje bezpečnostní předpoklady dané Energetickým zákonem a platnými technickými normami.
  • Revizní zprávu může vyhotovit pouze revizní technik s platným oprávněním.

Nízký tarif v sazbě D25d platí po dobu 8 hodin denně, které mohou být rozděleny až do 3 samostatných časových úseků, z nichž žádný nesmí být kratší než 1 hodina. V této době je zapínání, resp. vypínání akumulačních spotřebičů řízeno prostřednictvím HDO.

Bojler, který je náročný na spotřebu elektřiny, se tak zapíná pouze během platnosti nízkého tarifu, kdy domácnost zaplatí za odběr elektřiny méně.

D26d: Ohřev vody a akumulační vytápění

Sazbu D26d využijí všechny domácnosti, které elektřinou nejenže ohřívají vodu, ale také mají zapojené akumulační topení. Podmínkou jsou tedy také řádně nainstalované elektrické akumulační spotřebiče pro vytápění objektu.

Celkový instalovaný příkon všech akumulačních elektrických spotřebičů (pro vytápění a ohřev vody) pak musí činit minimálně 55 procent příkonu odpovídajícího proudové hodnotě hlavního jističe před elektroměrem (popř. musí odpovídat tepelným ztrátám vytápěného objektu). Při odběru musí odběratel též zajistit technické blokování akumulačních spotřebičů po dobu platnosti vysokého tarifu.

Splnění všech těchto podmínek doloží zájemce revizní zprávou. Jejich kontrolu provádí technik z příslušné distribuční společnosti při zapojení Hromadného dálkového ovládání (HDO).

Doba platnosti nízkého tarifu v sazbě D26d je pak stejná jako u sazby D25d, avšak sazba D26d je cenově výhodnější než D25d. Proto jsou také podmínky pro její získání přísnější.

Distribuční sazby D25d či D26d najdete u dodavatelů jako produkt s názvem obsahujícím většinou označení Akumulace 8 či Aku 8.

Jak ušetřit na spotřebě vody?

Účty za vodu mohou pořádně zatížit měsíční rozpočet, zejména pokud domácnost žije v oblasti s nedostatkem vody. Existují však způsoby, jak ušetřit peníze za vodu, aniž by to ohrozilo životní styl. Zde je několik tipů a triků, které pomohou snížit účty za vodu:

  • Instalace nízkoprůtokové armatury: Vodu je možné šetřit, aniž by domácnosti musely obětovat své pohodlí. Nízkoprůtokové armatury, jako jsou sprchové hlavice a vodovodní baterie tak mohou domácnostem ulevit. Kromě toho, že tyto armatury spotřebují méně vody za minutu, snižují také výdaje za ohřev vody.
  • Kontrola, zda nedochází k únikům vody: Netěsnosti jsou jedním z nejčastějších plýtvání vodou. Domácnosti by tak měly často kontrolovat, zda v potrubí nejsou drobné netěsnosti, a neprodleně je opravit, se nemuselo platit za plýtvání vodou.
  • Znovu využívání vody: Jednoduché postupy pro úsporu vody, jako je zalévání rostlin zbytky vody z mytí rukou nebo sběr dešťové vody pro zavlažování zahrady, pomohou ušetřit peníze za vodu.
  • Investice do dešťových nádrží: Nádrže na dešťovou vodu umožňují shromažďovat a uchovávat vodu pro zavlažování zahrady nebo jiné účely. Investice do jedné z těchto nádrží také pomůže snížit závislost na místních zdrojích vody a snížit účty.
  • Sprchování kratší dobu: Jedním z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak snížit spotřebu vody a tím i ušetřit na vodném a stočném, je kratší sprchování. Investice do sprchové hlavice s nízkým průtokem může dále pomoci ušetřit vodu.
  • Vylepšení toalety: Toalety se na spotřebě vody v domácnosti podílejí značnou měrou. Domácnost by tak měla zvážit modernizaci na účinnou toaletu s dvojitým splachováním nebo kompostovací toaletu bez vody, která výrazně sníží účty za vodu.

Dodržováním těchto jednoduchých tipů pro úsporu vody můžou domácnosti snížit účty za vodu, aniž by musely obětovat svůj životní styl.

Jak ušetřit na spotřebě elektřiny?

Vzhledem k tomu, že náklady na elektřinu neustále rostou, není divu, že se mnoho majitelů domů snaží ušetřit peníze snížením spotřeby elektřiny. Ať už domácnost hledá způsoby, jak snížit měsíční náklady na elektřinu, nebo chce přispět k ochraně životního prostředí, existuje několik jednoduchých řešení, která mohou pomoci snížit výdaje za energii.

  • Výměna žárovek: Výměna starých neúčinných žárovek za LED nebo CFL žárovky je jedním z nejrychlejších a nejjednodušších způsobů, jak snížit spotřebu elektřiny. LED a CFL žárovky spotřebují až o 75 procent méně energie než tradiční žárovky a vydrží až 15krát déle. Za malou investici je tak možné zaznamenat velké úspory na účtech za energii.
  • Využívání chytrých spotřebičů: Chytré spotřebiče, jako jsou chytré sporáky, klimatizace a chladničky, mohou pomoci snížit spotřebu elektřiny tím, že budou řídit teplotu. Tyto spotřebiče lze naprogramovat tak, aby se vypnuly, když nejsou potřeba, a mohou upravit své nastavení v závislosti na aktuálních cenách elektřiny.
  • Instalace programovatelného termostatu: Ten pomůže ušetřit energii tím, že bude řídit teplotu v domácnosti. Nastavením termostatu tak, aby běžel kratší dobu, když není domácnost obývána, je možné výrazně snížit náklady na vytápění a chlazení.
  • Investice do energeticky účinných spotřebičů: Na trhu je dnes mnoho energeticky účinných spotřebičů, jako jsou pračky, myčky nádobí a sušičky prádla, které spotřebovávají méně elektřiny a jejichž provoz je levnější. Investice do těchto spotřebičů pomůže dlouhodobě ušetřit peníze, protože časem spotřebují méně elektřiny.
  • Odpojení nepoužívaných spotřebiče a pomůcek: Spotřebiče a pomůcky, které jsou stále zapojeny do sítě, mohou spotřebovávat elektřinu v pohotovostním režimu, i když se nepoužívají. Odpojení těchto spotřebičů a přístrojů, pokud je v domácnosti nikdo nepoužívá, může z dlouhodobého hlediska pomoci snížit účty za elektřinu.

Dodržováním těchto jednoduchých rad je možné snížit spotřebu elektřiny a ušetřit peníze za účty za energii. Existuje mnoho způsobů, jak šetřit energii a pomáhat životnímu prostředí, a jednoduché změny každodenních návyků mohou mít velký význam.

Další tipy jak mohou domácnosti ušetřit

Šetření peněz se může zdát pro mnoho domácností jako nemožný úkol. Mezi nákupy potravin, náklady na bydlení a vším ostatním může být snaha o sestavení rozpočtu, který bude vyhovovat, zdrcující.

  • Omezení zbytečných výdajů, jako je například jídlo s sebou a dodávky. Místo utrácení peněz za tyto položky je možné si jídlo připravit doma nebo si dokonce zabalit oběd do práce. To může v průběhu měsíce ušetřit spoustu peněz a může to pomoci dodržet rozpočet.
  • Sestavení seznamu potravin. Mít seznam potravin pomůže držet se toho nejnutnějšího, co je potřeba, a zabrání nakupovat více, než je nutné. Kromě toho je dobré porovnat ceny v různých obchodech, aby domácnost získala nejlepší nabídku.
  • Ceny komunálních služeb. Domácnost se také může informovat u různých společností poskytujících veřejné služby v okolí, aby si zajistila co nejvýhodnější ceny elektřiny, vody, plynu atd. To pomůže ušetřit peníze v dlouhodobém horizontu.
  • Kontrola měsíčního předplatného. Všichni máme obvykle několik opakujících se měsíčních výdajů, jako je Netflix, Hulu, Spotify a další. Revize předplatných a následné zjištění, které z nich může domácnost vypustit, může ušetřit několik set korun.
  • Využívání výprodejů. Nákup zboží do zásoby, když je ve slevě, je skvělý způsob, jak co nejlépe využít své peníze. V případě potřeby si je může domácnost schovat na později.

Dodržováním těchto jednoduchých tipů může domácnost snadno ušetřit každý měsíc nějaké peníze. Nejenže to pomůže rozpočtu, ale také se domácnosti naučí užitečným tipům pro správu financí.

Upozornění k CFD: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 51 až 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

© 2024 Vpenize.cz | Nakódoval Leoš Lang