Energetická třída – klíč k úsporám a udržitelnosti

V dnešní době, kdy se ceny energií neustále zvyšují a dopady klimatických změn jsou stále zřetelnější, je energetická účinnost jedním z klíčových témat. Ať už si lidé vybírají nový spotřebič, staví dům nebo jen hledají způsoby, jak snížit své účty za elektřinu, energetická třída hraje zásadní roli. Co to vlastně energetická třída je a proč je dobré jí věnovat pozornost?

Jak číst a interpretovat informace na energetických štítcích? Jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými třídami a jak energetická třída ovlivňuje spotřebu energie a životní prostředí? Jaká jsou specifika různých kategorií spotřebičů a podle čeho je vybírat, aby se šetřila energie?

Shrnutí článku

Energetická třída je systém označování, který informuje o energetické účinnosti spotřebičů a budov.

Energetické štítky poskytují přehled o spotřebě energie, hlučnosti a dalších parametrech spotřebičů.

Vyšší třídy (A až A+++) znamenají nižší spotřebu energie a úsporu nákladů.

Domy s nízkou energetickou náročností mají nižší provozní náklady a jsou šetrnější k přírodě.

Úsporné používání spotřebičů a odpovědné chování jsou klíčové pro snižování energetické náročnosti a ochranu planety.

Co je to energetická třída?

Energetická třída je systém označování, který poskytuje informaci o tom, jak efektivně daný spotřebič využívá energii. Tyto třídy jsou označeny písmeny od A (nejúspornější) až po G (nejméně úsporná) a jsou doplněny barevným spektrem od zelené po červenou, což umožňuje rychle a snadno posoudit energetickou náročnost produktu.

Výběr spotřebiče s vyšší energetickou třídou má hned několik výhod. Především umožňuje výrazně snížit spotřebu energie, což se projeví jak na účtech za elektřinu, tak na životním prostředí. Úspornější spotřebiče totiž produkují méně emisí skleníkových plynů, které přispívají ke globálnímu oteplování.

Navíc investice do energeticky účinných zařízení se často vrací v podobě nižších provozních nákladů, což z nich činí dlouhodobě výhodnou volbu.

Současný systém energetických tříd (A až G) se v posledních letech rozšířil o další kategorie, jako jsou A+, A++ a A+++, které označují ještě úspornější spotřebiče. Díky energetickým štítkům a třídám mají spotřebitelé možnost porovnat energetickou účinnost různých modelů a vybrat ten, který nejlépe vyhovuje jejich potřebám a zároveň šetří naši peněženku i planetu.

Energetické štítky – navigace ve světě spotřebičů

Energetické štítky jsou nedílnou součástí většiny elektrických spotřebičů, které lze dnes najít na trhu. Tyto štítky, často označované jako „energetické průkazy spotřebičů„, jsou navrženy tak, aby poskytly rychlý a srozumitelný přehled o energetické účinnosti daného produktu. A co přesně je možné na nich najít a jak tyto informace správně interpretovat?

Na první pohled si na energetickém štítku člověk všimne výrazného barevného pruhu a písmene, které označuje energetickou třídu spotřebiče. Jak již bylo zmíněno, třídy sahají od A (nejúspornější) po G (nejméně úsporná), přičemž barvy se pohybují od tmavě zelené po červenou. Čím vyšší třída a zelenější barva, tím méně energie spotřebič spotřebuje.

Kromě třídy a barevného pruhu jsou na štítku také další důležité informace, jako je roční spotřeba energie v kWh, hlučnost v decibelech, objem nebo kapacita (v závislosti na typu spotřebiče) a další parametry. Například u praček štítky obsahují informace o spotřebě vody na cyklus, u ledniček o objemu chladicí a mrazicí části, u televizorů o úhlopříčce obrazovky atd.

Umět správně číst a interpretovat informace na energetickém štítku je klíčové pro výběr úsporného spotřebiče. Jde o to vybrat produkt s nejvyšší třídou a také zohlednit další parametry, jako je velikost, funkce a samozřejmě cena.

Energetické třídy – A, B, C, D, E, F, G

Energetické třídy představují klíčový nástroj pro pochopení energetické účinnosti spotřebičů. Každá třída reprezentuje určitou úroveň spotřeby energie, přičemž třída A je nejúspornější a třída G nejméně úsporná. Zde jsou jednotlivé třídy a jejich dopad na peněženku i planetu.

  • Energetická třída A

Spotřebiče zařazené do této třídy jsou považovány za nejúčinnější na trhu. Vyznačují se nízkou spotřebou energie, což se promítá do výrazných úspor na účtech za elektřinu. Navíc, díky své nízké energetické náročnosti, mají minimální dopad na životní prostředí.

  • Energetická třída B

Spotřebiče v energetické třídě B jsou stále velmi úsporné, i když jejich spotřeba energie je o něco vyšší než u třídy A. Přesto představují dobrou volbu pro ty, kteří hledají rovnováhu mezi energetickou účinností a cenou. Například energetická třída domu B je považováno za velmi dobrou.

  • Energetická třída C

Spotřebiče spadající do této třídy mají průměrnou energetickou účinnost. I když nejsou tak úsporné jako třídy A a B, stále mohou být vhodnou volbou pro některé spotřebitele, zejména pokud jsou cenově dostupnější.

  • Energetická třída D

Spotřebiče v energetické třídě D mají podprůměrnou energetickou účinnost. Jejich provoz je spojen s vyšší spotřebou energie a tedy i vyššími náklady na elektřinu. Při výběru spotřebičů se doporučuje zvážit úspornější alternativy, zvláště pokud spotřebič bude používán často.

  • Energetická třída E

Energetická účinnost spotřebičů v energetické třídě E je výrazně nižší než u spotřebičů ve vyšších třídách. Jejich provoz je spojen s ještě vyšší spotřebou energie a náklady na elektřinu mohou být značné. Doporučuje se těmto spotřebičům vyhnout, pokud je to možné, a upřednostnit úspornější modely.

  • Energetická třída F

Spotřebiče zařazené do energetické třídy F mají velmi nízkou energetickou účinnost. Jejich provoz je nehospodárný a může vést k vysokým účtům za elektřinu. Doporučuje se důkladně zvážit jejich nákup a hledat úspornější alternativy, i když mohou být dražší na pořízení.

  • Energetická třída G

Tato třída představuje spotřebiče s nejnižší energetickou účinností na trhu. Jejich provoz je spojen s extrémně vysokou spotřebou energie a může mít negativní dopad na životní prostředí. Nákup spotřebičů v této třídě se důrazně nedoporučuje.

Jaké jsou rozdíly ve spotřebě energie?

Rozdíl ve spotřebě energie mezi jednotlivými třídami může být značný. Například, lednice energetické třídy A+++ může spotřebovat až o 60 % méně energie než lednice třídy B. To se projeví jak na účtech za elektřinu, tak na množství emisí CO2, které domácnost produkuje.

Investice do spotřebičů s vyšší energetickou třídou se může vrátit v podobě významných finančních úspor. I když jsou tyto spotřebiče často dražší na pořízení, jejich nižší provozní náklady mohou ušetřit stovky, ne-li tisíce korun ročně.

Navíc, čím vyšší je energetická třída, tím větší je příspěvek k ochraně životního prostředí. Úsporné spotřebiče totiž snižují závislost na fosilních palivech a pomáhají omezit emise skleníkových plynů, které jsou hlavní příčinou klimatických změn.

Energetická třída u různých spotřebičů

Energetická třída hraje klíčovou roli při výběru téměř všech elektrických spotřebičů, které lidé používají ve svých domácnostech. Ať už člověk vybírá novou ledničku, pračku, televizi nebo třeba žárovku, energetický štítek mu pomůže zorientovat se v široké nabídce a vybrat ten nejúspornější model.

Přehled spotřebičů s uvedenou energetickou třídou

  • chladničky a mrazničky
  • pračky a sušičky
  • myčky nádobí
  • televize a monitory
  • žárovky a svítidla
  • klimatizace a ventilátory
  • trouby a varné desky
  • vysavače
  • bojlery a ohřívače vody
  • a mnoha dalších

Specifika jednotlivých kategorií

  • Ledničky a mrazničky: Kromě energetické třídy lednice je důležité zvážit také objem, hlučnost a funkce, jako je No Frost nebo rychlé chlazení. Zvláště výhodná je lednice energetické třídy A, naopak lednici energetické třída E je lepší se vyhnout, neboť její provoz bude drahý.
  • Pračky a sušičky: U praček a sušiček je energetická třída zásadní, protože tyto spotřebiče patří mezi největší žrouty energie v domácnosti. U sušiček je energetická třída ještě důležitější, protože jejich provoz je obecně velmi energeticky náročný.
  • Myčky nádobí: Při výběru myčky je dobré zohlednit kapacitu, spotřebu vody, hlučnost a dostupné programy. V případě omezeného rozpočtu lze zvážit vestavnou myčku 45 cm energetické třídy A pro úsporu místa i energie. Možností je i klasická myčka nádobí 45 cm energetické třídy A.
  • Televize a monitory: Moderní televizory s technologií LED nebo OLED jsou obecně úspornější než starší modely. Doporučuje se proto vybírat televize s energetickou třídou A nebo vyšší a nezapomínat, že větší obrazovka obvykle znamená vyšší spotřebu energie.
  • Žárovky a svítidla: LED žárovky jsou dnes jasnou volbou pro úsporu energie. Mají dlouhou životnost, nízkou spotřebu a jsou k dispozici v různých barevných teplotách a intenzitách světla.

Výběr správného spotřebiče s ohledem na energetickou třídu a jeho úsporné používání může ušetřit značné množství peněz a zároveň přispět k ochraně životního prostředí.

Tipy pro úsporné používání spotřebičů

I ten nejúspornější spotřebič, jako například lednice energetické třídy A+++ nebo myčka 45 cm energetické třídy A, může být nehospodárný, pokud není používán správně. Na druhou stranu, i starší spotřebiče, třeba lednice energetické třídy E, mohou být provozovány o něco úsporněji s trochou pozornosti. Zde je několik tipů, jak snížit spotřebu energie a ušetřit peníze:

  • Ledničky a mrazničky: Pravidelně odmrazovat, nenechávat dvířka otevřená déle než je nutné, nastavit správnou teplotu (kolem 4-5 °C v chladničce a -18 °C v mrazáku) a nenechávat teplé jídlo vychladnout uvnitř lednice.
  • Pračky a sušičky: Prát při nižších teplotách (30-40 °C je často dostačující), využívat ekologické programy, prát pouze plnou pračku a sušit prádlo venku, pokud je to možné. Sušička je energeticky náročný spotřebič, proto ji používat pouze v případě nutnosti.
  • Myčky nádobí: Spouštět myčku pouze tehdy, když je plná, a využívat ekologické programy. V případě menší domácnosti zvážit vestavnou myčku nádobí 45 cm energetické třídy A, která je mnohem úspornější než větší modely.
  • Televize a monitory: Vypínat úplně, když nejsou používány, pomocí vypínače na přístroji nebo odpojením ze zásuvky. Snížit jas obrazovky a vypnout nepotřebné funkce. Pokud člověk vybírá novou televizi, měl by zvážit televize energetické třídy A nebo vyšší.
  • Žárovky a svítidla: Používat LED žárovky, které mají dlouhou životnost a nízkou spotřebu energie. Vypínat světla, když člověk opouští místnost, a využívat přirozené světlo, kdykoli je to možné. Zvážit instalaci pohybových senzorů nebo časovačů, které automaticky vypnou světla.

Každý malý krok se počítá. I zdánlivě nepatrné změny v každodenních návycích mohou vést k významným úsporám energie a peněz.

Energetická třída budov

Energetická třída se netýká pouze spotřebičů, nýbrž také budov. Energetická třída budovy vyjadřuje jeho energetickou náročnost, tedy kolik energie potřebuje k vytápění, chlazení, ohřevu vody, osvětlení a provozu dalších systémů. Třídy jsou označeny opět písmeny od A po G.

Nová obydlí mívají energetickou třídu A, avšak i energetická třída domu B představuje velmi dobrou úroveň energetické náročnosti. Domy v této třídě mají nízké provozní náklady a zároveň jsou šetrné k životnímu prostředí. Dosahuje se jí kvalitní izolací, moderními technologiemi vytápění a využitím obnovitelných zdrojů energie.

Změna energetických štítků

V roce 2021 prošly energetické štítky zásadní změnou. Staré štítky s kategoriemi A+, A++ a A+++ byly zrušeny a nahrazeny třídami od A do G. Tato změna byla provedena s cílem zjednodušit systém a odstranit zmatek, který vznikal kvůli přílišnému množství tříd. Nové štítky také obsahují přesnější informace o spotřebě energie, které jsou založeny na aktualizovaných testovacích metodách.

Moderní energetické štítky jsou také často vybaveny QR kódem, který lze naskenovat svým chytrým telefonem a získat tak přístup k dalším podrobným informacím o produktu, jako jsou technické specifikace, uživatelské manuály nebo srovnání s jinými modely.

Upozornění k CFD: Rozdílové smlouvy jsou komplexní nástroje a v důsledku použití finanční páky jsou spojeny s vysokým rizikem rychlého vzniku finanční ztráty. U 51 až 76 % účtů retailových investorů došlo při obchodování s rozdílovými smlouvami ke vzniku ztráty. Měli byste zvážit, zda rozumíte tomu, jak rozdílové smlouvy fungují, a zda si můžete dovolit vysoké riziko ztráty svých finančních prostředků.

© 2024 Vpenize.cz | Nakódoval Leoš Lang