Absint proslavili v 19. století umělci jako byli Van Gogh nebo Verlaine. Před 100 lety byl tento nápoj zakázán, neboť se soudilo, že se po něm „takzvaně blázní“. Nyní tento mok, nazývaný též „Zelená víla“, zažívá nové vzkříšení.
V mysli Francouzů je však absint stále ještě tím zakázaným nápojem, který z člověka dělá blázna. „Kolem tohoto nápoje panuje stále ještě mnoho záhad,“ řekl pro agenturu AFP Fabrice Herard, organizátor takzvaných Absintiád, zasvěcených absintu v městečku Pontarlier u hranic se Švýcarskem.
Absint, múza malíře Vincenta Van Gogha a básníka Paula Verlaina, jehož zhoubný vliv vykreslil Émile Zola ve svém románu Zabiják, byl nápojem umělců 19. století. Destilovaný mok se zrodil ve Švýcarsku v 18. století a obsahuje od 45 do 72 stupňů alkoholu.
Co je absint
Absint je vysoce alkoholická lihovina s příchutí anýzu, která je známá díky svému spojení s bohémskou kulturou a vnímaným halucinogenním účinkům. Vznikl ve Švýcarsku koncem 18. století a v 19. století si získal oblibu ve Francii.
Tradičně se absint vyrábí z pelyňku, byliny obsahující thujon, který byl považován za příčinu údajných psychoaktivních vlastností nápoje. Je také ochucován dalšími bylinami, jako je zelený anýz, fenykl a různé rostlinné látky.
Absint má výraznou zelenou barvu, které se dosahuje přidáním chlorofylu nebo jiných přírodních barviv během výrobního procesu. Obvykle se konzumuje ředěním vodou a cukrem, často za použití speciální lžičky s drážkou a absintové skleničky. Cukr se položí na lžičku a na cukr se pomalu kape ledová voda, čímž se absint louhuje (zakalí) a uvolňuje své chutě a vůně.
Dopady konzumace absintu
Na počátku 20. století se dospělo k závěru, že absint vyvolává těžké poškození mozku, zejména proto, že obsahuje thujon v extraktu z pelyňku, který je jednou ze surovin nápoje. Proto byl 16. března 1915 absint ve Francii zakázán.
„Po absintu propadali lidé šílenství, protože ho pili příliš a s vysokým obsahem alkoholu,“ soudí v rozhovoru s agenturou AFP François Guy, majitel stejnojmenné palírny, kterou v roce 1890 založil v Pontarlieru jeho dědeček a zdůrazňuje: „Dnes už studie ukazují, že thujon není škodlivý, neblahé účinky absintu jsou způsobeny alkoholem.“
Zákaz takzvané Zelené víly vyvolal v oblasti Pontarlieru, francouzské metropole anýzových nápojů, ekonomickou katastrofu. Na počátku 20. století bylo v tomto malém městě 23 palíren a 111 náleven.
V palírnách bylo zaměstnáno téměř 3000 lidí a vyrábělo se tam více než deset milionů litrů vyvážených do celého světa. „V té době záviselo 80 procent aktivity města na výrobě absintu a téměř nikdo se nedokázal přeorientovat na jinou produkci,“ vysvětluje François Guy.
V roce 1988 byl absint ve Francii znovu povolen, ale jen pod názvem „alkohol na bázi pelyňku“ s podílem thujonu omezeným na 35 miligramů na jeden litr nápoje. První francouzské produkty na bázi pelyňku se znovu objevily v roce 1999.
O dva roky později byl zákonem opět povolen název absint, aby se tak zabránilo švýcarským výrobcům přivlastnit si tuto značku. Od té doby absint zažívá rozkvět. Přes tucet palíren vyrábí ve Francii kolem 800.000 litrů absintu ročně.
Produkce absintu
François Guy loni vyprodukoval 30.000 litrů absintu a doufá, že brzy dosáhne hranice 100.000 litrů. Jakmile v roce 1983 převzal rodinný podnik, pustil se do boje za rehabilitaci tohoto alkoholu, až se mu podařilo získat na evropské úrovni chráněné zeměpisné označení Pontarlierský absint.
François Guy zásobuje dvacítku barů a restaurací v Paříži, kde se móda Zelené víly vrací spíše mezi movitějšími zákazníky. „U mě jde absint na odbyt velmi dobře. Přichází si ho vypít hodně turistů, zejména Američanů, Kanaďanů či Brazilců,“ pochvaluje si Francois Mickey agentuře AFP, vedoucí rockového baru Cantada v Paříži.
Elixír básníků má velký úspěch v zahraničí. „Absint se prodává stále lépe,“ raduje se majitel podniku Absinth Depot v Berlíně Martial Philippi. Podle tohoto nadšence, který nabízí 300 druhů absintu, mýtus zakázaného nápoje přitahuje a fascinuje lidi všech vrstev, stejně jako před 100 lety.
Nejlepší drinky s absintem
Existuje několik oblíbených způsobů pití absintu:
- Klasická francouzská metoda: Na absintovou lžičku položte kostku cukru a opřete ji o okraj sklenice naplněné panákem absintu. Kostku cukru pomalu zalijte ledovou vodou a nechte ji rozpustit v absintu. Voda se smícháním s absintem změní na mléčnou a vytvoří louhovací efekt. Tato metoda je známá svou tradiční přípravou a rituálem.
- Kapání vody: Podobně jako u klasické metody, ale místo kostky cukru pomalu kapejte na absint ledovou vodu bez dalšího slazení. Tato metoda umožňuje ocenit chuť absintu bez přidaného cukru.
- Absintový koktejl: Smíchejte absint s dalšími ingrediencemi a vytvořte koktejl. Mezi oblíbené koktejly na bázi absintu patří Sazerac, Corpse Reviver No. 2 a Death in the Afternoon. Tyto koktejly kombinují absint s dalšími lihovinami, likéry a míchanými nápoji a vytvářejí tak jedinečné a chuťově výrazné nápoje.
- Absintové frappé: Smíchejte absint s drceným ledem, cukrem a sodovou nebo perlivou minerální vodou a vytvořte osvěžující absintové frappé. Tento způsob je obzvláště příjemný v horkých letních dnech.
Nezapomeňte pít absint zodpovědně a s mírou, protože se jedná o vysokoalkoholický destilát. Před konzumací absintu nebo jakýchkoli alkoholických nápojů se navíc ujistěte, že jste ve své zemi dosáhli zákonného věku pro konzumaci alkoholu.